Hyung is de Koreaanse variant van de Japanse term 'Kata'. Dit is een oefenvorm van een gevecht volgens vastgelegde patronen tegen meerdere denkbeeldige opponenten die vanuit verschillende richtingen 1 persoon aanvallen.

De uitgevoerde bewegingen hebben allemaal een bepaalde uitleg (‘boonhae‘). Sommige hyung zijn van oorsprong eeuwenoud en iedere karatestijl en andere krijgskunsten (taekwondo, kungfu, kempo, ...) hebben wel hun eigen variant. 

Hyung, of een onderdeel ervan, is bijzonder geschikt als oefenvorm voor de karateka.

Bij wedstrijden hoeft de karateka de boonhae niet te laten zien. Het is wel goed om te weten wat de verschillende technieken betekenen. Hyung doe je normaal gesproken in je eentje.

Voor elke gordel moet je minstens 1 nieuwe hyung kennen. De bedoeling is dat je ze allemaal beheerst. 

Kicho Hyung

Dit is een serie van 3 basis Hyung:

De Kicho Hyung is de basis hyung binnen de Tang Soo Do Moo Duk Kwan. Het bestaat uit drie hyungs en elk hyung bevat de basistechnieken en standen die een Tang Soo Do beoefenaar leert in de eerste fase van de Tang Soo Do trainingen. Ook leert de beoefenaar dat je moet kijken en twee handen moet gebruiken bij de technieken. Daarnaast zitten de basis standen in de hyung verwerkt. 

Stijlvorm nr 1: Kicho hyung ilbo

Stijlvorm nr 2: Kicho hyung Eebo

Stijlvorm nr 3: Kicho hyung sambo

Pyung Ahn (stijlvorm 4 tot en met 8)

Pyung Ahn Hyung

Dit is een serie van 5 Hyung:

Pyung Ahn betekent letterlijk 'vrede en vertrouwen' (deze worden ook pyongan, pinan of heian genoemd in andere stijlen). Deze hyung kennen hun oorsprong in Okinawa en zijn ontwikkeld door Anko Itosu. De hyung zijn gebaseerd op oudere en moeilijkere hyung.  Deze 5 hyung werden in het begin van de 20ste eeuw geïntroduceerd in scholen in Okinawa en werden overgenomen door heel veel leraren en stijlen.  

Oorspronkelijk was dit 1 lange hyung (Je Nam Hyung) maar om dit makkelijker aan te leren besloot Anko Itosu dit op te splitsen in 5 delen. 

Het symbool van de Pyung Ahn Hyung is de schildpad.

Stijlvorm 4: Pyung Ahn Chodan

Stijlvorm 5: Pyung Ahn Eedan

Stijlvorm 6: Pyung Ahn Samdan

Stijlvorm 7: Pyung Ahn Sadan

Stijlvorm 8: Pyung Ahn Ohdan

Bassai

Dit is een serie van 2 Hyung (Bassai Dae & Bassai Sho):

De 2 versies van deze hyung zijn onderverdeeld in de grote en de kleine versie. De grote versie, die wordt beoefend bij Moo Duk Kwan heet simpelweg Bassai (of Bassai Dae). De kleine hyung heet Bassai Sho (of Bassai So / Bassai Cho).  Enkel de grote versie moet gekend zijn voor de gordels.

Bassai betekent "Het Fort Binnendringen", duidend op de innerlijke strijd om zelf controle. De hyung schakelt snel en gracieus over van verdediging naar aanval en de nadruk ligt op de heup bewegingen. Het woord "Dae" betekent groot en omvangrijk en verwijst naar de lengte van de hyung en de omvang van de bewegingen. Van de twee Bassai kata is dit de eerste en originele versie. 



Het symbool van Bassai is de cobra. 

Bassai (Dae) wordt ook wel Ba Sa Hee genoemd.

Bassai (Dai)